Financieel

Blog: Debiteurenverzekering, dek de schade van niet-betalende klanten af

Bescherm je bedrijf tegen risico van wanbetaling

Debiteurenverzekering: dek de schade van niet-betalende klanten af

Klanten die niet betalen, daar krijgt elke ondernemer weleens mee te maken. Eén klant kan soms een groot deel van je omzet uitmaken en dan wil je die betaling natuurlijk zo snel mogelijk binnenhalen.

Helaas bestaat het risico dat een klant de factuur soms niet binnen de termijn kan betalen. En hoewel een goed debiteurenbeheer het debiteurenrisico sterk vermindert, bestaat de kans nog steeds dat klanten simpelweg niet in staat zijn om facturen te betalen wegens insolventie. Een pijnlijke situatie voor elke ondernemer. Maar wat als je die schade van niet-betalende debiteuren kon afdekken?

Wat is een debiteurenverzekering?

De dienst is geleverd, de factuur is verzonden en ineens zijn er 6 weken verstreken. Na herinneringen en zelfs een incassoprocedure, komt het geld nog altijd niet binnen. In dit geval kun je terugvallen op een debiteurenverzekering. Met een debiteurenverzekering, ook wel kredietverzekering, bescherm je jezelf tegen het risico van wanbetaling. Als een klant geen middelen meer heeft of failliet is, kun je dus alsnog een uitbetaling ontvangen.

Een debiteurenverzekering kun je via een verzekeringsmaatschappij, bank en binnenkort ook bij Debiteurnet regelen. Naast het uitbetalen van wanbetalingen wegens insolventie, kun je nog extra onderdelen aan de verzekeringsovereenkomst toevoegen, zoals een kredietwaardigheidscheck. Dit is een onderzoek naar de kredietwaardigheid van bestaande en nieuwe klanten en wordt door de kredietverzekeraar uitgevoerd. Eventuele risico’s kunnen hiermee herkend en vermeden worden.

Wat kost een debiteurenverzekering?

Het kostenplaatje voor een debiteuren- of kredietverzekering is afhankelijk van de grootte van de verzekering. Je bent namelijk flexibel om te kiezen wat je precies wil verzekeren. Doe je vaak handel met één bepaalde klant? Dan kun je de verzekering afsluiten voor enkel deze specifieke klant. Is er een groot project dat je wil verzekeren? Dan kun je een verzekering afsluiten voor dat specifieke project. Sommige ondernemers kiezen er zelfs voor om hun volledige omzet te verzekeren. Je kunt dus allerlei keuzes maken. Dit bepaalt samen met andere factoren, zoals de omzet-hoogte en betalingsvoorwaarden, uiteindelijk ook de kosten.

Verschil met factoring

Een kredietverzekering lijkt wel identiek met factoring, maar dat is het zeker niet. Er zijn enkele nuanceverschillen die ze uniek maken.

Bij factoring worden facturen meteen uitbetaald, ongeacht of de klant op tijd of te laat betaalt. De factoringmaatschappij speelt de tussenpersoon tussen jou en de klant, waarbij de factuur eerst aan de factoringmaatschappij wordt verkocht. Jij, als ondernemer, ontvangt meteen het geld en de factoringmaatschappij ontvangt het factuurbedrag daarna van jouw klant. De directe uitbetaling van facturen heeft als doel om de cashflow te optimaliseren en de onderneming gezond te houden.

Met een kredietverzekering sluit je een verzekering af waarmee je het risico op wanbetalingen afdekt. Je ontvangt het geld van de verzekeraar enkel en alleen als blijkt dat de klant zelfs na een incassoprocedure niet in staat is om de factuur te betalen. Deze verzekering heeft als doel het debiteurenrisico te beheersen en de cashflow veilig te stellen.

 Heeft jouw bedrijf een debiteurenverzekering nodig?

Het is tegenwoordig lastig voor ondernemers om zonder zorgen te ondernemen. Dure grondstofprijzen, hoge elektriciteitskosten en inflatie leiden tot meer wanbetalingen en dat heeft ongetwijfeld invloed op de cashflow en financiële gezondheid van bedrijven. In tijden waar elke factuur een rol speelt, is het verzekeren van wanbetaling een belangrijke optie geworden.

Wens je meer informatie over debiteurenverzekering? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wees als eerste op de hoogte van updates.

Vorig bericht Highnote bereikt hoogste punt met appartementen
Volgend artikel Veel nieuwkomers en ontwikkelingen in Almere Centrum

Nu op WijFlevoland