HR

Geldnood bij 60% mensen in Technische Groothandel. FNV: lonen moeten snel omhoog

FNV zet bij de eerste onderhandelingsronde voor de nieuwe cao vol in op herstel van koopkracht

Geldnood bij 60% mensen in Technische Groothandel, lonen moeten snel omhoog

De financiële nood is hoog onder werknemers in de Technische Groothandel. Een heleboel van hen komen amper of zelfs helemaal niet rond. Dat blijkt uit een enquête van de FNV die is ingevuld door ruim 3.000 mensen in de sector. Door de hoge inflatie redt maar liefst 60% van de respondenten het niet tot nauwelijks van zijn huidige inkomen. Geld om te sparen is er voor de meesten niet en bij onverwachte uitgaven komen zij in de problemen.

Vol inzetten op herstel koopkracht

De FNV zet daarom maandag bij de eerste onderhandelingsronde voor de nieuwe cao gelijk vol in op het herstel van de koopkracht van de mensen. Onur Erdem, bestuurder FNV Handel: `Er moet nu snel iets gebeuren, als werkgevers verstandig zijn dan spreken ze structurele inflatiecompensatie met ons af.’ Cor, medewerker groothandel in metaalproducten: `Alles wordt duurder, nu ik nog.´

FNV wil dat salarissen  meestijgen met prijzen

De vakbond wil een eenjarige cao (per 1 oktober 2022) waarin wordt afgesproken dat de salarissen ieder jaar per 1 januari meestijgen met de prijzen in de winkels (uit de periode van oktober tot oktober die hieraan vooraf is gegaan). Die afspraak wil de FNV nu eerst maken en in de loop van het jaar verder onderhandelen over andere belangrijke onderwerpen.

Generatiepact en uitbreiden ouderschapsverlof

Zo moeten er regelingen komen waarmee medewerkers gezond hun pensioen kunnen halen, zoals een generatiepact. Ook dringt de bond aan op het aanpakken van de werkdruk en uitbreiding van het ouderschapsverlof. Erdem: `Het is mooi dat duizenden medewerkers onze enquête hebben ingevuld, ondanks de tegenwerking door bedrijven die ons overal buiten de deur wilden houden. Als je de deur dicht doet, komen we gewoon via de schoorsteen binnen.’

Drones om te communiceren

De FNV liet eerder weten dat het drones wil gebruiken om te communiceren met werknemers. Als grootste bond in de sector, met 80% van alle leden, krijgt het namelijk bijna nergens toegang om mensen te informeren. In de Technische Groothandel werken zo´n 40.000 mensen in winkels waar ze gereedschap en materialen verkopen voor bouw, metaal, techniek en industrie.

Vorig bericht Veel nieuwkomers en ontwikkelingen in Almere Centrum
Volgend artikel FNV Metaal wint rechtszaak over terugboeken vakantiedagen bij Geesink

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijFlevoland