Financieel

Blog: Met debiteurenfinanciering binnen 24 uur het geld van uitstaande factuur binnen

Verklein debiteurenrisico en verbeter cashflow

debiteurenfinanciering verbeter cashflow

Een debiteurenfinanciering (ook wel factoring genoemd) is een vorm van financiering waarmee bedrijven snel geld kunnen ontvangen voor hun openstaande facturen, zonder dat de klanten betaald hebben. Een factoringbedrijf koopt dan je openstaande facturen in en brengt een tarief in rekening voor de risico’s, de betalingstermijn en de verdere afhandeling van de betalingen. Dit tarief is meestal 2-5% over het factuurbedrag. Met een debiteurenfinanciering heb je meestal binnen 24 uur het geld van jouw uitstaande factuur op de rekening staan. Hiermee kun je het debiteurenrisico verkleinen en de cashflow van je onderneming verbeteren.

Waarvoor kan ik een debiteurenfinanciering gebruiken?

Een debiteurenfinanciering wordt vaak gebruikt tijdens grote projecten, zoals het ontwikkelen van nieuwe producten of het uitbreiden van het bedrijf. Een bedrijf moet dan een goede cashflow hebben om veel investeringen te kunnen doen. Een debiteurenfinanciering is dus heel nuttig tijdens groeiperiodes, maar kan ook gebruikt worden wanneer je te lang moeten wachten voordat klanten hun facturen betalen. Vooral ZZP’ers en MKB’ers maken vaak gebruik van een debiteurenfinanciering.

Door het geld sneller te ontvangen, kun je de cashflow beter beheren en je bedrijf vooruithelpen. Financiering van debiteuren is ook een goede keuze als je een deel van je bedrijf wilt verkopen of herstructureren en het geld snel nodig hebt om crediteuren zoals leveranciers en andere derden af te betalen.

Debiteurenfinancieringen zijn een uitkomst bij:

LANGE BETAALTERMIJNEN OVERBRUGGEN

Vooral ZZP’ers en MKB’ers krijgen veel te maken met klanten die te laat betalen. De betalingstermijn kunnen zij eenvoudig overbruggen met een debiteurenfinanciering. Dit geeft de mogelijkheid om de financiële capaciteit van de onderneming te vergroten, waardoor meer projecten aangenomen kunnen worden.

GROEI EN UITBREIDING

Door een betere cashflow kunnen bedrijven investeren in personeel, voorraad en apparatuur waardoor een bedrijf sneller kan groeien. Factoring brengt kosten met zich mee, maar dit verdienen snelgroeiende bedrijven gemakkelijk terug. Daarnaast wegen de kosten van factoring meestal niet op tegen de aanmanings- en incassokosten wanneer klanten hun facturen niet betalen. Met behulp van een debiteurenfinanciering behoudt een bedrijf een gezonde financiële situatie.

Financieren van debiteuren, hoe werkt het?

Factoring van debiteuren bestaat uit drie belangrijke stappen:

  • Stap 1: Je kiest een factoringmaatschappij. De eerste stap is de juiste factor voor je bedrijf vinden. Kijk naar de voorwaarden die ze stellen aan je facturen en vergelijk de tarieven die door verschillende partijen gehanteerd worden.
  • Stap 2: De specialisten van de factoringmaatschappij bekijken en beoordelen je facturen. Als ze een factuur goedkeuren, wordt die binnen 24 uur na goedkeuring betaald en ontvang je het bedrag op je rekening.
  • Stap 3: De factor int het geld bij de debiteur en verzorgt de hele opvolging van het facturatieproces. De factor draagt alle risico’s, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan als een debiteur niet op tijd betaalt.

Wat zijn de voordelen?

Een debiteurenfinanciering biedt vele voordelen voor bedrijven. Hieronder hebben we de belangrijkste opgesomd:

  • Een debiteurenfinanciering kan helpen bij het verbeteren van je cashflow. Tijdens een groeiperiode biedt dit meer ruimte voor belangrijke investeringen. Daarnaast heb je geen last van de nadelige effecten van klanten die te laat betalen.
  • Debiteurenfinanciering bespaart kosten en tijd, omdat de factor aanmaningen en inningen voor zijn rekening neemt. Hierdoor kun je vooral als ZZP’er of MKB’er de focus leggen op de primaire werkzaamheden.
  • Een debiteurenfinanciering kun je meestal snel en voordelig aanvragen. Let wel op dat je factuur aan de voorwaarden en de strenge eisen van de factor voldoet.
    Het is bij de meeste partijen mogelijk om flexibel te lenen. Je kunt een debiteurenfinanciering vaak afsluiten van €10.000 tot € 3 miljoen en eenvoudig op- en afschalen.
  • Een debiteurenfinanciering is gunstig als je een deel van je bedrijf herstructureert, want je kunt je bedrijf gewoon runnen terwijl de factor zich ontfermt over uitstaande facturen.
  • Debiteurenfinanciering kan ook helpen om cashflowproblemen tijdens een verkoopproces te voorkomen.
  • Met een debiteurenfinanciering kun je extra personeel aannemen om de groei van je bedrijf bij te houden.

Facturen die niet betaald worden

Heb je meerdere klanten die hun facturen niet betalen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een debiteurenfinanciering. Je kunt ook gebruik maken van ons facturatieprogramma Debiteurnet. Hiermee kun je de volledige workflow van jouw facturatie automatiseren en beheren. De facturen worden automatisch klaargezet, die je vervolgens meteen verstuurt na het opleveren van een product of dienst. Ook het herinneringstraject en uiteindelijk het incassotraject kun je volledig automatiseren, waardoor je veel tijd bespaart. Bovendien kun je met de tool alle factoringinformatie vastleggen.

Verschil tussen een debiteurenfinanciering en een zakelijk krediet

Veel mensen denken dat een debiteurenfinanciering min of meer hetzelfde is als een rekening courant krediet, maar er zijn wel degelijk verschillen. Een factoringmaatschappij beoordeelt namelijk alleen de kredietwaardigheid van jouw klant en niet die van je bedrijf. Daarbij geeft een debiteurenrekening je meer flexibiliteit, omdat je zelf bepaalt welke debiteuren je laat voorfinancieren. Belangrijk is dus dat je voldoende inzage hebt in de gemiddelde betalingstermijn per debiteur, zodat je weet welke klanten een risico vormen.

Beoordelen van de kredietwaardigheid van nieuwe klanten

Het is belangrijk dat je altijd de kredietwaardigheid van nieuwe klanten beoordeelt. Het is namelijk niet mogelijk om alle facturen door te sturen naar een factoringmaatschappij, zeker niet als de risico’s te hoog zijn. Wanneer een factoringmaatschappij het risico van een debiteur te hoog vindt, zullen ze de facturen afkeuren en weigeren. Jij zit dan echter alsnog met alle risico’s en mogelijks komt jouw cashflow in de problemen. De kosten van een incassobureau zijn daarnaast vaak hoog en het is erg vervelend om een incassotraject in te gaan.

Verschil debiteurenfinanciering en incassobureau

Een debiteurenfinanciering is totaal verschillend van een incassobureau. Een incassobureau wordt pas ingeschakeld nadat de ondernemer zelf meerdere herinneringen heeft verstuurd. Bij een debiteurenfinanciering verkoopt de ondernemer een factuur meteen aan de factoringmaatschappij en draagt daarbij alle risico’s over. Deze risico’s omvatten het overschrijven van de betalingstermijn tot het inschakelen van een incassobureau. Doordat een factor debiteurenfinancieringen voor uiteenlopende bedrijven afsluit, kunnen ze het risico goed spreiden. Daardoor zijn de tarieven die je per factuur betaalt meestal zeer gunstig!

Waarom zelf geen herinneringen sturen?

Veel ondernemers hebben het idee dat ze zelf de uitstaande facturen kunnen opvolgen. Maar vaak zijn er gewoon niet genoeg uren in een dag om alle onbetaalde rekeningen in de gaten te houden en zelf aanmaningen te sturen. Een debiteurenfinanciering is dan een heel interessante optie. Je houdt meer tijd over voor je eigen werk, waardoor je ook weer meer geld kan verdienen. Tegenwoordig is het met de inzet van slimme software wel stukken eenvoudiger geworden voor ondernemers om zelf facturen en aanmaningen te versturen. Met Debiteurnet kun je de volledige workflow automatiseren en voorkom je dat je te maken krijgt met laatbetalers. Alleen voor de meest risicovolle klanten kan dan een debiteurenfinanciering aangevraagd worden.

Hoe kan ik mijn debiteuren beter beheren?

Het liefst wil je natuurlijk zoveel mogelijk grip houden op je debiteurenbeheer en voorkomen dat je gebruik moet maken van factoringmaatschappijen. In een ideale situatie betalen al je klanten meteen hun openstaande facturen, maar dat is in de praktijk natuurlijk niet haalbaar. Wel kun je zelf heel veel doen om de gemiddelde betalingstermijn te verkorten. Hieronder geven we een aantal handige tips:

Geef de klant een factuur met vaste betalingstermijnen, het liefst niet meer dan 30 dagen na levering. Verstuur de factuur per e-mail en maak deze interactief door knoppen toe te voegen. Op deze manier maak je het de klant zo makkelijk mogelijk om de betaling te voltooien. Goede boekhoudsoftware is onmisbaar om grip te houden op je debiteurenbeheer. Met Debiteurnet kun je bijvoorbeeld een herinneringsfunctie integreren. Als de factuur binnen 30 dagen niet betaald is, stuurt het programma automatisch een herinnering.

Sommige debiteuren zoeken bewust de grenzen op, om op deze manier hun cashflow te verbeteren. En dat is natuurlijk erg vervelend. Gelukkig zijn er ook klanten die soms door drukte een factuur eenmaal uit het oog verliezen. Neem in dat geval telefonisch contact op, in de meeste gevallen wordt een factuur dan binnen één werkdag betaald.
Maak per klant rapportages en beoordeel de gemiddelde betalingstermijn. Op basis van deze informatie kun je bepalen voor welke debiteuren je het beste een debiteurenfinanciering kunt aanvragen.

Debiteurenfinanciering en voorraadfinanciering

Veel partijen bieden ook de mogelijk om een voorraadfinanciering af te sluiten. Vooral voor groeiende bedrijven is het interessant om met een voorraadfinanciering hun voorraad liquide te maken. De financiering bestaat uit een kortlopende kredietlijn die een onderneming gebruikt om producten te kopen die ze vervolgens weer doorverkopen. Op deze manier kunnen ze sneller groeien en tegemoet komen aan de vraag vanuit de markt.

Meer nieuws van Privé: Debiteurnet