Financieel

Protest bij medewerkers Beter Horen

'Meer loon, duidelijke, toegankelijke salarisschalen'

Protest bij medewerkers Beter Horen


De cao, meer loon en duidelijke, toegankelijke salarisschalen. Dat willen de mensen bij Beter Horen. Honderden audiciens (hoorspecialisten) hebben daarom een petitie getekend en overhandigd aan hun directie. Maar die houdt zich – wrang genoeg – stil. Uit protest zetten medewerkers nu op sociaal netwerk LinkedIn dat ze beschikbaar zijn voor ander werk.

Levin Zühlke-van Hulzen: ”Tja, een beetje ironisch is het wel hè? Mensen die anderen helpen om beter te kunnen horen worden zelf niet gehoord door hun werkgever. De medewerkers van Beter Horen hebben vier weken geleden in een petitie gevraagd of het bedrijf met FNV en CNV wil onderhandelen over een cao. Daar hebben zij nog altijd geen antwoord op gekregen.”

Bedrijf praat wel met OR over lonen

De mensen bij Beter Horen vallen niet onder een cao. Het bedrijf praat ondertussen wel met de ondernemingsraad (or) over de lonen. Dat hoort niet, zegt Zühlke-van Hulzen: ”Daar is een OR niet voor, daar zijn onafhankelijke vakbonden voor. Bij Beter Horen is de or al jaren betrokken bij het arbeidsvoorwaardenbeleid en daarmee dus ook medeverantwoordelijk voor de slechte situatie.”

Ongelijkheid in salarissen

Frank, audicien in Noord-Holland: ”Er is heel veel ongelijkheid in de salarissen. Mijn collega die vorig jaar audicien is geworden verdient nu pas het salaris dat ik in 2019 al kreeg, toen ik een jaar audicien was.” Zijn collega Petra: “Onze lonen blijven achter bij de inflatie. We krijgen alleen een loonsverhoging als we ‘de verwachtingen overtreffen’. Maar hoeveel we er dan bij krijgen, is nergens vastgelegd. Dat kan toch niet? Uiteindelijk is het nu gewoon: wie het hardste roept, die krijgt het meeste.”

Zo jaag je mensen weg

Zühlke-van Hulzen blijft zich verbazen: ”Ik heb nooit eerder zo’ n gek arbeidsvoorwaardenbeleid gezien als hier. Er is wel een hele systematiek voor jaarlijkse beoordelingen. Er staat ook dat je bij een goede beoordeling een loonsverhoging kunt krijgen, maar niet hoeveel dat dan is. Dan kun je net zo goed niets vastleggen. En om de paar maanden verandert er weer iets in de regels rond de bonussen. Als je je mensen wilt wegjagen moet je vooral zo doorgaan.”

Filialen dicht door personeelstekort

De branche draait op professionals die een tweejarige opleiding moeten volgen. Nu al zijn er filialen gesloten omdat er geen personeel is. De FNV wil dus graag een cao afsluiten met Beter Horen en de andere audicienbedrijven. Zühlke-van Hulzen: ”De mensen die dit belangrijke werk doen verdienen respect en waardering.”

Bij Beter Horen werken circa 800 mensen. De keten heeft zo’n 170 winkels in Nederland.

Vorig bericht Highnote bereikt hoogste punt met appartementen
Volgend artikel Veel nieuwkomers en ontwikkelingen in Almere Centrum

Nu op WijFlevoland