Vakbond

Stakingen lijken onvermijdelijk in Technische Groothandel

FNV: 'Bedrijven weigeren om hun 40.000 werknemers een fatsoenlijk salaris te betalen'

 

Stakingen lijken onvermijdelijk in Technische Groothandel

 

Stakingen lijken onvermijdelijk in de Technische Groothandel. En dat hebben de werkgevers aan zichzelf te danken. Onur Erdem, bestuurder FNV Handel: ”Wij kunnen niet anders. Met een bod van 4% per jaar doen zij aan regelrechte koopkracht terreur. De bedrijven weigeren om hun bijna 40.000 werknemers een fatsoenlijk salaris te betalen.”

De FNV en de andere onafhankelijke vakbond CNV overleggen binnenkort met hun leden over acties. Zij verwachten half januari te weten hoe de werknemers verder willen gaan.

De vakbonden en de Vereniging Werkgevers Technische Groothandel (WTG) zijn sinds vorige week klaar met onderhandelen. Verder overleg heeft geen zin, omdat de werkgevers blijven hangen bij een loonsverhoging van structureel 4% per jaar.

Druppel op een gloeiende plaat

Met de torenhoge inflatie is dit een druppel op een gloeiende plaat. Mensen kunnen hiervan nooit hun boodschappen en andere rekeningen blijven betalen. Over het laten meestijgen van de salarissen met de inflatie (automatische prijscompensatie) valt niet eens te praten met de werkgevers.

60% komt amper of niet rond

Terwijl de financiële nood nu al hoog is bij een heleboel medewerkers. Uit een enquête van de FNV, ingevuld door ruim 3.000 werknemers, blijkt dat 60% amper of zelfs helemaal niet rondkomt van zijn inkomen. Geld om te sparen is er voor hen niet en bij onverwachte uitgaven komen zij in de problemen.

Geen andere mogelijkheid

Erdem: ”Wij zien dus geen andere mogelijkheid dan het uitroepen van collectieve acties.” Dat is de enige manier om de werkgevers te dwingen om hun mensen fatsoenlijk te gaan betalen.” Erik, werknemer van Fabory en lid van de FNV: ” Als dit het is en onze directies ons niet meer waard vinden dan dit, dan leggen we de boel plat.”

Grootste bedrijven verstoppen zich

Volgens Erdem verstoppen de grootste werkgevers in de sector zich achter ” het old boys network ” van de werkgeversvereniging. Zij zitten zelf niet aan de onderhandelingstafel. De FNV betreurt dit maar staat altijd open voor gesprekken met de grote werkgevers die hun verantwoordelijkheid wél willen nemen. Erdem: ”Wij gaan in deze sector geen grote multinationals faciliteren om met een algemeen verbindend verklaarde cao de lonen bewust laag te houden, met als enige doel de aandeelhouders in het buitenland te spekken.”

Goede zaken gedaan

De technische groothandels hebben goede zaken gedaan in de afgelopen jaren en zullen dat ook blijven doen, verwacht de FNV. Erdem: ”Als je de lonen koppelt aan de inflatie zorg je ervoor dat mensen geen geld inleveren door te werken ”. Deze bedrijven kunnen een eerlijke loonsverhoging prima betalen.´

40.000 werknemers

In de Technische Groothandel werken zo’n 40.000 mensen in winkels waar ze gereedschap en materialen verkopen voor bouw, metaal, techniek en industrie.

Vorig bericht Highnote bereikt hoogste punt met appartementen
Volgend artikel Veel nieuwkomers en ontwikkelingen in Almere Centrum

Nu op WijFlevoland