Verduurzaming

Verduurzaming huis verplichten via spaargeld? (Blog)

Is verandering irritant?

Verduurzaming huis verplichten via spaargeld?
Redactie WijBusinessNieuws,
Voor de duidelijkheid, ik ben groot voorstander van verduurzaming en heb al vele duizenden euro’s uitgegeven aan het verduurzamen van mijn huis. Dat heb ik gedaan uit vrije wil, maatschappelijke betrokkenheid en om geld te besparend (op termijn). Nu kopt de Telegraaf dat DNB aangeeft dat als de bevolking niet meewerkt het verplicht wordt spaargeld in te zetten om een woning te verduurzamen. 

Spaargeld van ondernemers

Dus voor de duidelijkheid, DNB adviseert, naar aanleiding van een rapport, dat wij ons spaargeld verplicht moeten aanspreken voor de verduurzaming van ons huis. Nu weet ik niet hoe het bij jullie zit, maar de gemiddelde ondernemer heeft best wat ‘spaar’geld. Alleen is dat niet te vergelijken met het spaargeld van de gemiddelde werknemer. Sommige ondernemers kiezen er bijvoorbeeld voor om zelf te sparen in plaats van een arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen. Ook zijn er genoeg die ervoor kiezen om het pensioen zelf bij elkaar te sparen. Of wat te denken van kleine bedrijven of eenmanszaken waarbij een buffer wordt aangehouden mocht het een tijdje wat minder gaan. Vaak staat dat privé op de rekening.

Wat is sparen eigenlijk?

Wel vaker zie ik voorbij komen hoeveel spaargeld Nederlanders wel niet hebben. En dan denk ik, is met allerlei factoren wel rekening gehouden. En wat rekenen ‘ze’ dan als spaargeld? Gaat het puur wat op een spaarrekening staat of vallen zaken als beleggingsrekeningen of pensioensparen hier ook onder?
Even een zijpaadje, ik werk er hard voor om mijn huis af te betalen, puur zodat ik later minder kosten heb. Dus als pensioenvoorziening. Alleen hoor ik steeds meer over het wellicht belasten van dit soort vermogen. Pensioenopbouw is lange termijn denken en werkt op basis van vertrouwen. Vertrouwen in dat je een X vermogen bij elkaar kunt sparen of juist door kosten in de loop der jaren te verminderen. Op het moment dat je niet aan kunt op de overheid om je zorgvuldig uitgestippelde koers te kunnen realiseren, voelt dat oneerlijk aan en schaadt het vertrouwen in de (semi)overheid.

10.000 euro

Terug naar het artikel in de Telegraaf. DNB geeft aan dat 95% van de huiseigenaren het duurzaam maken van de woning kan dragen met eigen vermogen of een lening. De bank geeft aan dat ‘wij’ dan 10.000 euro als buffer mogen houden om naar wens uit te geven. Wat een enorme goedheid laat DNB hier zien. Ben ik nou gek of klinkt dit enigszins vreemd in de oren.

Verandering irritant

Verduurzaming gaat ons heel veel brengen, daar ben ik van overtuigd. Veel van jullie rijden nog in dieselbusjes, hebben diesel aangedreven aggregaten, recyclen niet voldoende of spuiten gif (met PFAS) op gewassen. Ga eens een half uurtje staan achter zo’n busje of aggregaat staan, of kijk eens hoeveel oude elektronisch spullen je nog hebt liggen waar je niets meer mee doet. Af en toe de spiegel voorhouden of dat iemand anders dat voor je doet is misschien zo gek nog niet. En ik hoop stiekem dat DNB dit doet. Om ons in beweging te krijgen het zelf te doen, zonder dwang.
En ik begrijp best dat verandering irritant kan zijn. En wellicht de mensen die dit evangeliseren nog wel meer.
Maar dat onze maatschappij compleet verandert en dat het een rijdende trein is niet meer te stoppen is staat voor mij vast. Alleen kiezen wij er zelf voor om mee te rijden of niet.
Wanneer een democratie steeds meer op een autocratie gaat lijken door wet- en regelgeving schieten we het doel voorbij. En stappen steeds minder mensen op de rijdende trein.

Nu op WijFlevoland