Oprichting

VvDE vergroot inzet op dynamische energietarieven

Coalitie van EnergyZero, Frank Energie, NieuweStroom, easyEnergy en Tibber

VvDE inzet dynamische energietarieven

Vandaag is bekend gemaakt dat de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE) is opgericht. De vereniging is opgericht in een coalitie tussen EnergyZero, Frank Energie, NieuweStroom, easyEnergy en Tibber. De VvDE is een noodzakelijke aanvulling op de bestaande branchevereniging Energie Nederland. De vereniging richt zich op een aantal specifieke thema’s om de belangen van aanbieders van dynamische energiecontracten extra kracht bij te zetten en bouwt met haar inspanningen aan een groener, efficiënter en stabiel energiesysteem.

Wat zijn dynamische energietarieven?

Dynamische energietarieven zijn wat de VvDE betreft de motor van de energietransitie omdat ze eindgebruikers stimuleren zo slim mogelijk om te gaan met hun energieverbruik. Anders dan met vaste tarieven, betalen eindgebruikers met een dynamisch energiecontract tarieven voor hun elektriciteit en gas, respectievelijk uur- en dagtarieven. Dit stelt de consument in staat om bewuster om te gaan met energie en energie te gebruiken op momenten dat het gunstig is voor de rekening en het energiesysteem.

Is een eigen vereniging wel nodig?

Nu meer dan ooit. In het afgelopen jaar is de energiemarkt op zijn kop gezet. Enerzijds heeft de situatie in Oekraïne geleerd dat de afhankelijkheid van Russisch gas een gevaar is voor een betaalbare energievoorziening. Anderzijds schetsen de nieuwste klimaatrapporten een mistroostig beeld. Er moet verandering komen. Die roadmap daarvoor wordt nu door de politiek opgemaakt en daar horen keuzes bij. De VvDE gelooft dat samen energie opwekken en oplossingen vinden voor minder verbruik, onder andere met behulp van dynamische energietarieven, de toekomst hebben. Maar dat vraagt wel om een ander businessmodel dan dat van de traditionele energiebedrijven en daar lopen de belangen dan ook uiteen. Het is fijn om dan een eigen geluid te kunnen laten horen.

Voorbeeld

Er wordt nu al geobserveerd dat Nederland in de toekomst steeds meer zelfvoorzienend gaat worden. De elektrificatie van de maatschappij met elektrische voertuigen, opwek van elektriciteit door zonnepanelen en uitwisseling van zelf opgewekte energie met de buurt maken dat het oude energiesysteem niet houdbaar is en de druk op het net toeneemt. Daarmee heeft Nederland een probleem, want de verzwaring van de netten laat nog wel even op zich wachten. Dynamische tarieven zorgen voor een mogelijkheid om het stroomnet actief te ontlasten. Namelijk door een prikkel te introduceren die een gebruiker verleidt niet af te nemen op piekmomenten, maar te kijken naar de vraag-en-aanbod situatie. Op drukke tijden geldt een hoge prijs, als het wat rustiger is een lagere. Daarmee kan de consument, geholpen door een thuisbatterij of smart-charging techniek, zijn verbruik verplaatsen naar de rustige goedkope momenten. En dat is precies wat het stroomnet nu nodig heeft.

Korte termijn verwachtingen

Voorzitter Auke Ferwerda: “Het doel van de vereniging is om versneld een efficiënt, goedkoper, duurzamer en stabiel energiesysteem te realiseren. Zodat we zo slim, snel en goedkoop mogelijk door de huidige crisis heen komen. Wij willen opkomen voor de belangen van de duurzame energiebedrijven van de toekomst ”. Hij voegt toe: “Het belang van dynamische energietarieven wordt ondersteund door Europese regelgeving. Voor Nederland betekent het echter wel dat we ons huidige energiesysteem duurzaam moeten innoveren en kritisch moeten kijken naar bestaande fiscale stimuleringsmaatregelen zoals de salderingsregeling.”

De vereniging is in het leven geroepen om daar verandering in aan te brengen en stimuleert aanbieders van dynamische energiecontracten hun propositie breed uit te dragen. De vereniging behartigt hun belangen en buigt zich over actualiteiten die grote invloed hebben op dynamische energiecontracten, zoals bovengenoemde salderingsregeling, en ook een vaste terugleververgoeding, omdat deze regelingen regelmatig botsen met aanbieders van vaste prijsproposities of met partijen met traditionele opvattingen, zoals de Consumentenbond. De VvDE gaat graag met al deze stakeholders in de energiemarkt in gesprek om samen te werken aan een duurzame en betaalbare samenleving. De vereniging is dan ook een aanvulling op het energiesysteem van vandaag, met een duidelijke focus op het systeem van morgen.

Vorig bericht Floating Future, voedselproductie op water
Volgend artikel Onderhoud N720 Swifterringweg

Nu op WijFlevoland