Interview WijBusinessNieuws

Interview: Aaron Mirck, spreker, denker en schrijver over technologie

'Hoe gaan we met technologie om en kan dat anders?'

Interview: Aaron Mirck, spreker, denker en schrijver over technologie

Foto: Aaron Mirck

Dat technologie niet meer weg te denken is in de maatschappij is duidelijk, maar hoe gaan wij er eigenlijk mee om? En is deze relatie tot de technologie nog wel gezond? Het kan zomaar zijn dat we zo druk bezig zijn met alles wat er op onze schermen gebeurt, dat we niet meer in de gaten hebben hoeveel tijd er verstreken is. Zonde van de tijd! We spraken deskundige Aaron Mirck over de digitale etiquette en slimmer werken.

Je was met Bureau Mirck actief met PR voor bedrijven. De afgelopen jaren is Aaron Mirck een merk geworden door onder andere boeken te schrijven en lezingen te geven. Waarom heb je deze koers gekozen?

“Het begon met een start-up, Presscloud. Maar hoe langer ik in de tech-sector werkte, hoe meer ik aan het denken werd gezet over het gebruik van technologie. Hoe gaan we met technologie om en kan dat anders? Dat was het begin. Ik heb mijn koers volledig omgegooid en besloten dat ik me in dit thema wilde vastbijten. Daaruit voort kwam het boek Niet appen tijdens het eten. Dat heb ik geschreven met bevriend schrijver Sanne Kanis.”

Hoe deel je je kennis over hoe om te gaan met technologie?

“Ik geef onder andere workshops aan bedrijven. Daarin leren werknemers hoe ze hun werkweek efficiënter kunnen indelen. Begin bijvoorbeeld niet direct met het beantwoorden van de mail. Daar kruipt ongemerkt veel tijd in. Ervoor zorgen dat een werknemer minder afgeleid is door zijn telefoon en meer tijd kan spenderen aan werkzaamheden, zorgt ervoor dat mensen minder afleiding hebben en minder lange werkdagen. Het is eigenlijk wel gek. Ik weet de scheikundige afkorting voor goud nog, Au, want dat is wat ik geleerd heb op school. Maar daar is mij nooit geleerd hoe ik moet werken. En dat merk je nu, want we kunnen ons volgens onderzoek gemiddeld drie minuten concentreren op een taak. Daar zijn gelukkig oplossingen voor te bedenken. Haal bijvoorbeeld social media apps van je telefoon. Blok elke dag een kwartiertje in je agenda voor social media. En in principe mis je ook niets. Ik denk niet dat je op je sterfbed terugdenkt aan alle vette content die je hebt gezien.”

Tegelijkertijd is ons werk ook erg veranderd de laatste jaren. Er heeft een ware meeting-inflatie plaatsgevonden sinds de pandemie. Mensen hadden back-to-back meetings, maar dat werkt averechts. Na een hele dag heb je gefrituurde hersenen en kun je relevante informatie er niet meer uithalen. Dat kan en moet efficiënter, want we hebben niet voor alles een meeting nodig. Dit kan ook via een mail of telefoontje. De balans vinden is belangrijk en dat is wat ik mee wil geven tijdens een workshop.”

Dan geef je ook nog lezingen.

“Klopt. Deze gaan over mijn boek over digitale etiquette. Ik probeer met humor mensen stil te laten staan bij hun omgang met technologie. Ze laten inzien hoe technologie ons leven heeft veranderd. Tijdens deze lezing is er ook een quiz. Daarin komen stellingen aan bod als Mag je appen tijdens het eten? Nee, dat is niet netjes. Mag je een (zakelijke) afspraak Googelen? In principe wel natuurlijk, maar er zijn wel grenzen. De winnaar van de quiz is de Digitale Etiquette Kenner en krijgt het boek Niet appen tijdens het eten.”

Je gaf net aan dat er een grens is aan het opzoeken van (zakelijke) afspraken. Wat is die grens?

“Een diep sporenonderzoek gaat te ver. Ik zeg altijd, drie zoekresultaten is het maximum. Dus je mag drie keer klikken op een link van de zoekresultaten. Het heeft geen zin om iemands restaurant reviews uit 2010 te lezen. Wat die persoon in 2010 dacht, is niet relevant. Het is wel fijn om te weten wie je voor je hebt en of het geen catfish is. Dat iemand écht een groot bedrijf heeft zoals te lezen is op LinkedIn, en niet in feite een eenmanszaak heeft. Het komt namelijk wel voor.”

Wat heeft deze carrièreswitch je uiteindelijk gebracht?

“Het is een kans om mensen stil te laten staan bij hoe we omgaan met technologie. Om een bijdragen te leveren aan de bewustwording en verandering bij dit thema. Een voorbeeld: buiten werktijd staan we vaak ‘aan’. We hebben continu het idee dat we bereikbaar moeten zijn. Maar het is heerlijk om, ik noem maar iets, ongestoord te kunnen eten. Natuurlijk zijn er uitzonderingen denkbaar. Als je toewerkt naar een groot event, is het logisch dat je in de aanloop daarnaartoe bereikbaar bent. We vergeten soms dat werk geen race is, maar een marathon. Om ons werk vol te kunnen houden, moet je afspraken maken met jezelf en de mensen waarmee je werkt. Daar hoop ik aan bij te kunnen dragen. Zo dring je verzuim terug, worden teams effectiever en mensen vrolijker.”

Gaan we binnenkort nog wat van je horen?

“In april gaf ik een TED Talk in Alkmaar over digitale etiquette, die binnenkort is terug te zien op YouTube. Online ben ik ook te vinden en de ironie hiervan ontgaat mij inderdaad niet. Maar het gaat er ook om dat we een balans zien te vinden in het gebruik van technologie. Zoals we nu bezig zijn, raken we die balans kwijt.”

Vorig bericht Feestelijke opening ALDI Almere
Volgend artikel Highnote bereikt hoogste punt met appartementen

Nu op WijFlevoland