Zorg

Lelystad tijdelijk thuishaven MPS de Zonnebloem

Door lage waterstanden kan het schip de Rijn niet opvaren

Lelystad MPS de Zonnebloem

Lelystad,
De hittegolf en de lage waterstanden dwingen vakantieschip MPS de Zonnebloem om de komende weken Lelystad als thuishaven te beschouwen. Jolle Wietse Visser, kapitein van het aangepaste riviercruiseschip: “Ons 115,8 meter lange schip heeft een diepgang van 1,80 meter en de waterstand in Arnhem is slechts 1,70 meter. Dan lopen we vast of we lopen veel schade op aan ons schip. Vandaar dat we genoodzaakt zijn om uit te wijken naar Lelystad.”

Door de lage waterstanden kan het schip dat 42 weken per jaar vaarvakanties organiseert voor mensen met een lichamelijke beperking de Rijn niet opvaren. Daarom vaart het MPS deze week een ‘rondje IJsselmeer’. Kapitein Visser: “Veel eerder dan verwacht, staat het water in Arnhem ook te laag, waardoor we aanstaande zaterdag al niet meer terug kunnen keren naar Arnhem.”

Alle hens aan dek

Er wordt nu met man en macht gewerkt om alle ophalers te informeren dat het schip aanstaande zaterdag in Lelystad aanmeert. “Dat is een hele operatie”, licht Marc Damen, directeur van Nationale Vereniging de Zonnebloem toe. “Er zijn ruim zestig gasten aan boord met een lichamelijke beperking. We zijn nu aan het inventariseren wie aangepast vervoer nodig heeft om weer veilig thuis te komen.” Er zijn ook nog eens zestig Zonnebloemvrijwilligers aan boord om de gasten een onvergetelijke vakantie te bezorgen. “Nou, de gasten en vrijwilligers zullen deze vakantie niet snel vergeten”, grapt Visser om het luchtig te houden. “Maar we zorgen dat iedereen weer veilig thuis kan komen.”

Rondje IJsselmeer

Voorlopig wordt er niet veel neerslag verwacht, dus de komende weken zal MPS de Zonnebloem een rondje IJsselmeer varen. “We varen in het reguliere vaarseizoen ook altijd een aantal weken langs pittoreske steden als Enkhuizen en Hoorn. Onze gasten kunnen daar een stadswandeling maken onder begeleiding van een lokale gids of er zelfstandig met een Zonnebloemvrijwilliger op uit, dus de beleving aan boord en de vaarvakantie is nog steeds bijzonder. Het zal voor iedereen even schakelen zijn dat we de komende weken vanuit Lelystad vertrekken en uitschepen”, aldus de kapitein.

 

 

 

Vorig bericht Onderhoud N720 Swifterringweg
Volgend artikel Gemeenten vragen aandacht voor veiligheid protesten

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijFlevoland