Premie

Het kabinet wil de zogeheten primarkpremie met 60% verhogen

Bedrijven krijgen loonkostensubsidie als zij de salarissen van hun mensen laag houden

FNV: Primarkpremie moet naar hogere lonen, niet naar aandeelhouders

Het kabinet wil de zogeheten primarkpremie met 60% verhogen. Vooral grote concerns krijgen zo een flink extra belastingvoordeel over dit jaar. De FNV vindt dit cadeau aan het bedrijfsleven volstrekt belachelijk. Bedrijven krijgen de loonkostensubsidie namelijk alleen als zij de salarissen van hun mensen laag houden.

De FNV eist in de onderhandelingen over een cao bij de Bijenkorf en Etos dat de vele miljoenen die de directies door de verhoging van de primarkpremie binnenkort op hun rekening krijgen naar hogere salarissen voor de werknemers gaan.

Perverse prikkel

Als deze bedrijven nu de lonen verhogen, krijgen zij volgend jaar minder subsidie van het kabinet. Linda Vermeulen, vakbondsbestuurder FNV Handel: `Daar gaat een heel perverse prikkel vanuit. Het belastingvoordeel is alleen voor bedrijven die minimumloon betalen of net daarboven. Bedrijven zullen er dus alles aan doen om de salarissen van de medewerkers laag te houden. De mensen pikken dit niet. Dus gaan we door met onze acties en eisen we dat al dat geld bij de juiste mensen terechtkomt: de werknemers en niet de aandeelhouders.´

Stilzwijgend ingevoerd

zwijgend ingevoerd Het kabinet heeft de verhoging van de primarkpremie – ook wel lage inkomensvoordeel (LIV) – stilzwijgend ingevoerd. Het plan was om de subsidie ook over 2023 te verhogen, maar GroenLinks heeft hier een stokje voor gestoken. Eerder is toegezegd dat de premie in 2025 wordt afgeschaft. De FNV vraagt zich af hoe hard deze toezegging is nu het kabinet de premie toch opeens weer verhoogt.

Verslaafd aan gratis subsidie

Vermeulen: `Terwijl toegezegd is om met de primarkpremie te stoppen, wordt hij nu ineens verhoogd. Vooral grote concerns en uitzendbureaus zijn verslaafd aan deze gratis subsidie. Zij zijn grote lobbyvrienden van het kabinet-Rutte.´

Wat is de primarkpremie?

Deze loonkostensubsidie is tijdens Rutte II ingevoerd om bedrijven te stimuleren om banen te scheppen. Bedrijven krijgen een subsidie als zij mensen minimumloon betalen of net daarboven. Verhogen zij de lonen? Dan verliezen zij de subsidie. Een boete op loonsverhoging dus. Economen en toonaangevende instituties hebben kritiek op de perverse prikkel die de subsidie afgeeft. De Algemene Rekenkamer zegt dat vooral grote werkgevers van de primarkpremie profiteren. De Raad van State waarschuwde voor een `cadeau-effect´ voor werkgevers.

Wat doet het kabinet nou precies?

Voor elke werknemer die meer dan 24 uur per week werkt en een uurloon heeft onder de EUR 13,43 krijgt een werkgever per jaar EUR 960 terug van de Belastingdienst. Dit gebeurt automatisch. Het kabinet verhoogt dit bedrag nu ineens naar EUR 1520. Met de primarkpremie is ieder jaar ongeveer een half miljard euro gemoeid, dat bedrag zal nu fors stijgen.

Vorig bericht Veel nieuwkomers en ontwikkelingen in Almere Centrum
Volgend artikel FNV Metaal wint rechtszaak over terugboeken vakantiedagen bij Geesink

Nu op WijFlevoland