Ranking

Rijkswaterstaat haalt top 5 in ranglijst duurzame aanbesteders

Ambitie om in 2030 volledig kimaatneutraal te zijn

Rijkswaterstaat haalt top 5 in ranglijst duurzame aanbesteders

Rijkswaterstaat heeft ook in 2023 een plek in de top 5 van de ranglijst Duurzaam Aanbesteden van Bouwend Nederland weten te behouden. Als uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid en een van de grootste opdrachtgevers in het Grond-, Weg- en Waterbouw domein is duurzaamheid van groot belang in het werk van Rijkswaterstaat.

Klimaatneutraal in 2030

“We zijn blij met deze  top 5-positie in de ranglijst Duurzaam Aanbesteden. Het laat zien dat we onze ambitie om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn en circulair te werken serieus nemen,” aldus Roger Mol, Hoofdingenieur-directeur Duurzaamheid en Leefomgeving bij Rijkswaterstaat. “We zetten verschillende instrumenten in om duurzaamheid en milieueffecten in onze projecten te bevorderen. Niet alleen als gunningscriteria, maar ook als inkoopvoorwaarden. Dit maakt duurzaamheid een volledig onderdeel van onze werkzaamheden en moedigt de markt aan om te blijven innoveren en verduurzamen. Gelukkig staan we in dat laatste niet alleen; we zijn blij om te zien dat steeds meer opdrachtgevers duurzaamheid belangrijk vinden. We feliciteren daarom ook de andere koplopers in deze lijst.”

Duurzaamheid steeds meer onderdeel van dagelijks werk

De groei van aanbestedingen met toepassing van de Milieu Kosten Indicator(MKI), de brede toepassing van de0 CO2 -prestatieladder en een groeiend bewustzijn onder Rijkswaterstaat-medewerkers van het belang van het meenemen duurzaamheid en milieueffecten in de aanbestedingen hebben allemaal een positief effect op de score gehad. De score is dan ook verbeterd ten opzichte van 2022. Van 2017 tot 2022 is het aandeel gegunde aanbestedingen op basis van MKI toegenomen van 4% tot maar liefst 47%. De financiële omvang van de aangekondigde projecten in 2021 en 2022 bedroeg ongeveer 1,9 miljard euro, waarvan ongeveer 1,6 miljard euro werd aanbesteed met MKI als Gunningscriterium of Beste Prijs Kwaliteit Verhouding (BPKV).

Vorig bericht Start aanleg glasvezel op bedrijventerrein in Dronten
Volgend artikel Weekendafsluitingen kruispunt N305 Gooiseweg en N302 Larserweg

Nu op WijFlevoland