Financieel

EIF en Qredits sluiten garantieovereenkomst voor 100 miljoen

Minstens 100 miljoen EUR beschikbaar voor leningen aan Nederlandse micro-ondernemers

EIF en Qredits sluiten overeenkomst

De toonaangevende Nederlandse instelling voor microfinanciering Qredits heeft een garantieovereenkomst gesloten met het Europees Investeringsfonds (EIF) waardoor het voor ten minste 100 miljoen EUR aan leningen kan gaan verstrekken aan Nederlandse micro-ondernemers. De transactie past binnen het beleidsvenster “sociale investeringen en vaardigheden” van het InvestEU-programma van de Europese Unie en zal naar verwachting zo’n 5.000 ondernemers in Nederland en op de Nederlandse Antillen bereiken.

Leningen van 100 miljoen EUR

De steun van InvestEU voor deze transactie houdt in dat Qredits een garantie krijgt op een portefeuille nieuwe leningen van 100 miljoen EUR, waarmee het zich kan richten op onvoldoende bediende doelgroepen, zoals jongeren, vrouwelijke ondernemers en ondernemingen van migranten. Hierdoor zullen micro-ondernemers profiteren van leningen met een lagere rente en soepelere onderpandvereisten. Ze kunnen daarnaast gebruik maken van de door Qredits geboden trainingen en coaching.

Gericht op de minder bediende sociale groepen

Eurocommissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten Nicolas Schmit: “Dankzij deze financiële overeenkomst in het kader van InvestEU zullen zo’n 5.000 ondernemers in Nederland de mogelijkheid krijgen hun ondernemingsplannen te realiseren. Het is vooral gunstig dat de leningen van Qredits gericht zijn op de minder bediende sociale groepen zoals jongeren, vrouwen en mensen met een migratieachtergrond.”

Startende ondernemers en mkb’s steunen

Elwin Groenevelt, CEO van Qredits Microfinanciering Nederland: “Qredits ondersteunt en versterkt ondernemerschap via leningen, coaching en trainingen. Met instrumenten zoals de garantie van InvestEU kunnen we nog meer startende ondernemers en mkb’s steunen die elders geen toegang tot financiering zouden hebben. Vooral in deze onzekere tijden zijn we blij dat er steeds meer Europese middelen beschikbaar zijn voor deze cruciale sector van onze economie.”

‘Vruchtbare samenwerking’

Algemeen directeur van het EIF Marjut Falkstedt voegt daaraan toe: “Qredits voorziet kleine ondernemers al vele jaren van essentiële diensten en bij het EIF zijn we blij dat we onderdeel zijn van dit traject. Door de combinatie van verbeterde toegang tot financiering voor micro-ondernemers, vooral onvoldoende bediende segmenten zoals vrouwelijke ondernemers, jongeren en immigranten, en de essentiële coachingdiensten die Qredits biedt, kan het EIF een belangrijk deel van zijn missie uitvoeren. We kijken ernaar uit deze vruchtbare samenwerking voort te zetten ten behoeve van Nederlandse micro-ondernemingen.” Van deze meest recente transactie van het EIF en Qredits is maximaal 8% van de beschikbare financiering bestemd voor kleine ondernemers in Caribisch Nederland. Qredits verwacht ongeveer 5.000 kleine ondernemers te kunnen helpen, uitgaande van een gemiddelde lening van 20.000 EUR per bediende klant. Alle financieringsbesluiten in het kader van dit programma worden genomen door Qredits.

Vorig bericht Feestelijke opening ALDI Almere
Volgend artikel Highnote bereikt hoogste punt met appartementen

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijFlevoland