Arbeidsmarkt

Tekort van 1.500 medewerkers kinderopvang verwacht in Groot Amsterdam in 2032

Blijkt uit artikel ‘Personeelstekort kinderopvang Groot Amsterdam’

medewerkers kinderopvang Groot Amsterdam

Het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam komt eind april uit op 14.089; een beperkte daling van 0,2% ten opzichte van maart. Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen met 1,2% en komt uit op 156.272. De arbeidsmarkt is in Groot Amsterdam zeer krap en dit zal naar verwachting voorlopig zo blijven. Als gevolg daarvan hebben veel sectoren een gebrek aan medewerkers. Dit speelt onder andere zeer sterk in de kinderopvang. De kinderopvang is voor veel werkende ouders een belangrijke voorwaarde om inzetbaar te zijn voor de arbeidsmarkt.

De komende jaren worden de tekorten in de kinderopvang naar verwachting nog groter. Als de kinderopvang in de toekomst zo goed als gratis wordt, zullen nog meer mensen er gebruik van gaan maken. Het tekort wordt voor Amsterdam geschat op 1.500 medewerkers in 2032. Aan het eind van het 4e kwartaal van 2022 stonden in Groot Amsterdam ruim 550 vacatures open in de kinderopvang; dit is het hoogste aantal van heel Nederland. Dit blijkt uit het artikel ‘Personeelstekort kinderopvang Groot Amsterdam’ dat UWV onlangs uitbracht.

Impact op andere sectoren

Het personeelstekort in de kinderopvang heeft ook invloed op het personeelsaanbod in andere sectoren. Kinderopvang is voor veel ouders een belangrijke randvoorwaarde om deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Is er geen kinderopvang, dan zijn ouders minder of niet volledig beschikbaar voor werk.

Oplossingen voor personeelstekorten kinderopvang

“Het is cruciaal dat er voldoende kinderopvang is voor werkende ouders zodat werknemers optimaal beschikbaar zijn in deze zeer krappe arbeidsmarkt in Groot Amsterdam. UWV zet zich daarom – in samenwerking met kinderopvangcentra, onderwijs en gemeenten – maximaal in om de tekorten terug te dringen. Dit doen we bijvoorbeeld door omscholingstrajecten aan te bieden Een ander mooi voorbeeld is de website kinderopvang.amsterdam. Mensen die graag in de kinderopvang in Amsterdam willen werken kunnen zich hier – met of zonder opleiding – aanmelden” aldus Anita Oonk, rayonmanager UWV Groot Amsterdam.

Vorig bericht Feestelijke opening ALDI Almere
Volgend artikel Highnote bereikt hoogste punt met appartementen

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijFlevoland